Erasmus Akreditasyonu Projemizin konusu olan  Fcl sınıfları hakkında bilgilendirme

Erasmus Akreditasyonu Projemizin konusu olan Fcl sınıfları hakkında bilgilendirme

21.04.2022 408

DÜZAĞAÇ ANAOKULU

ERASMUS HAREKETLİLİĞİ ÖNCESİNDE YAPILAN YAYGINLAŞTIMA  FAALİYETLERİ

 

Future Classroom Lab, Avrupa'da 34 Eğitim Bakanlığının konsorsiyumu ile oluşan Avrupa Okul Ağı (European SchoolNet) tarafından öğrencilere 21. Yüzyıl becerilerini kazandırmayı amaçlayan esnek bir sınıf olarak tasarlanmıştır 18 AB ülkesinin yer aldığı Future Classroom Lab ?Geleceğin Sınıfını Tasarlama (FCL) projesi, öğrencilerin disiplinlerarası bir yaklaşımla yaparak yaşayarak üretmelerini esas almaktadır. Bu çalışmada geleneksel sınıflar esnek öğrenme alanlarına dönüştürülerek bu alanlarda öğrencilerin teknolojiyi etkin bir şekilde kullanarak problem çözme, sorgulamaya dayalı öğrenme ve işbirlikçi öğrenme becerilerini geliştirmeleri desteklenmektedir.

Brüksel'de yer alan Geleceğin Sınıfında, geleneksel bir sınıf içine teknolojinin aktif olarak nasıl dâhil edildiği ve öğrencilerin öğrenme etkinliklerine etkin bir şekilde nasıl katılım sağladıklarını örneklendirilmektedir. Ülkeler sunulan modeli, yerel ihtiyaçlar ve yerel bağlamında değerlendirerek kendilerine ait geleceğin sınıflarını pedagojik ve teknolojik olarak hazırlamaktadırlar. Geleceğin Sınıfları, öğrencileri bilginin beceriye dönüştüğü aktif bir öğrenme ortamına dahil ederken öğretmenlere ise yenilikçi pedagojileri uygulama imkanı ve esneklik sunmaktadır.  FCL Projesinde bulunması gereken öğrenme alanlarında disiplinlerarası bir yaklaşım ile proje tabanlı öğrenme, problem çözme, sorgulamaya dayalı öğrenme çalışmaları gerçekleşmektedir. Tasarlanan altı öğrenme alanı, bireylerin sahip olması gereken beceriler ile ilişkilendirilerek öğrencilerin bu alanlarda belirli teknolojik araçları kullanarak öğrenmelerini desteklemeleri beklenmektedir. FCL'de yer alan esnek öğrenme alanları araştırma, üretim, sunum, işbirliği, geliştirme ve etkileşim alanlarından oluşmakta ve her alanda kullanılacak teknoloji ile geliştirilecek beceriler tanımlanmıştır. Okul öğretmen ve personeli Fcl nedir ve Fcl sınıfı hakkında bilgilendirdi.

 

·         http://fclturkiye.eba.gov.tr/hakkinda/

·         http://fclturkiye.eba.gov.tr/

·         https://yegitek.meb.gov.tr/www/future-classroom-lab-gelecegin-sinifini-tasarlama/icerik/3009#:~:text=Future%20Classroom%20Lab%2C%20Avrupa'da,esnek%20bir%20s%C4%B1n%C4%B1f%20olarak%20tasarlanm%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1r.

·         http://fclturkiye.eba.gov.tr/iyi-uygulama-ornekleri-okul-oncesi-belcika/

·         http://fclturkiye.eba.gov.tr/iyi-uygulama-ornekleri-okul-oncesi-almanya/

 linkleri paylaşılarak yaygınlaştırılma sağlandı.

 

 

 

 

 

 

 

FCL Öğrenme Laboratuvarları Ağı üyeleri hakkında örnekler paylaşıldı.

FCL AĞI NEDİR?

Esnek öğrenme alanlarına yönelik farklı çalışmalar arasında bağlantılar kurmak, fikir alışverişi ve iş birliğini teşvik etmek için Avrupa Okul Ağı (European Schoolnet), yenilikçi öğrenme laboratuvarları ve esnek öğrenme alanları için açık bir ağ kurmuştur.

"FCL Öğrenme Laboratuvarları Ağı" öğrenme alanlarının yönetimi, ticari ortaklıklar ve endüstri ile işbirliği, öğretmen eğitimi faaliyetleri gibi farklı konularda fikir alışverişinde bulunmaları için çeşitli katılımcıları bir araya getirmektedir.  Ağ üyeleri, FCL web sitesi ve çevrimiçi veya yüz yüze toplantılar yoluyla fikir alışverişinde bulunabilirler.

TÜRKİYE FCL ÖĞRENME LABORATUVARLARI AĞI ÜYELERİ

§  Aksaray FCL – Aksaray Taşpınar Şehit Hasan Ertan İlkokulu

§  AU BİLSEM FCL – Kütahya Tavşanlı Ahmet Uluçay Bilim ve Sanat Merkezi

§  Bayburt FCL – Bayburt Gaziler Ortaokulu

§  Biz Hazırız! Sen De Var Mısın? FCL Sınıfı – Ordu Ünye Şehit İsmail Ustaoğlu Ortaokulu

§  Cumhuriyet FCL – Erzincan Cumhuriyet Ortaokulu

§  ErünaLAB 6.0 – Antalya Erünal Sosyal Bilimler Lisesi

§  FCL Göbeklitepe – Şanlıurfa Kırkmağara Ortaokulu

§  Kışla Bilge Sınıfı – Burdur Kışla İlkokulu

§  Kubilay FCL – Samsun İlkadım Kubilay İlkokulu

§  Küçük Kaşifler FCL Sınıfı – Burdur Bucak Atatürk İlkokulu

§  Minik Dahiler FCL – Burdur Bucak Zübeyde Hanım Anaokulu

§  MOSAIC – Ankara Pursaklar Feride Bekçioğlu Ortaokulu

§  Turkish Future Classroom – Ordu Fatsa Büyük Ata Ortaokulu

§  Turkish STEM Lab – Ordu Fatsa TOKİ Ortaokulu

 

ÖRNEK FCL SINIF TASARIMLARIYLA İLGİLİ GÖRSELLERİN PAYLAŞILMASI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     ÜLKEMİZDEN FCL SINIFI ÖRNEKLERİ